V druhém našem ohlédnutí se podíváme na spolupráci našeho klubu s několika externími trenéry a organizacemi, který FC Žďas využívá. Dnes nám poskytl rozhovor fitness trenér Radek Kosek.

Externí spolupráce FC Žďas Žďár nad Sázavou a posilovna BEST FITNESS SAMAX

Trenér: Radek Kosek
- zkušenosti s vedením skupinových lekcí a osobních tréninků
- zaměření na kruhové tréninky, cvičení s vlastní váhou, TRX, využití posilovacích pomůcek

Od prosince dochází do posilovny BEST FITNESS SAMAX mladší žáci U12, kteří se jednou týdně věnují posilovacím cvičením. Zeptali jsme se trenéra Radka Koska na několik otázek.

Je sportování tvým životním stylem?
Sport mě doprovází od mala, jako malý kluk jsem chodil na základy sebeobrany a takové to lítání po venku, jízda na kole, hraní fotbalu, hokej. Ve svých 14 letech jsem si pomocí závaží doma udělal pár činek, ale to mě nestačilo, tak jsem začal navštěvovat posilovnu. Samozřejmě i v takovém věku jsem požádal o radu zkušeného trenéra, který sestavil tréninkový plán a ukázal provedení cviku. Začalo mě to strašně bavit a cvičení se stalo mým životním stylem.

Věnoval jsi se někdy nějakému sportu?
Asi 15 let jsem závodil na kulturistických závodech, kde jsem si odnesl hodně zkušeností a teď se snažím jen to nejlepší předávat dál.

Jaké jsi dosáhl úspěchy?
Nějaké úspěchy za tu dobu byly. Reprezentoval jsem Českou republiku na mezinárodních závodech, kde se mě podařilo na mistrovství Evropy vybojovat 4. místo. Jinak na mistrákách u nás jsem občas vyhrál první místo i absolutního vítěze. Teď si už cvičím jen rekreačně jako běžný cvičenec, ale pořád je to moje srdeční záležitost.

Od prosince k vám docházejí mladší žáci FC Žďas. Jak tréninky probíhají?
Tréninky probíhají v uzavřené skupině, kde nás nikdo neruší, tak se kluci můžou více soustředit. V prvé řadě je ukázka cviků, které budou cvičit, kde říkám a názorně ukazuji jaké je provedení a na co si mají dávat pozor. Poté následuje samotný trénink, kde kluky hlídám, aby cvičili tak jak mají.

Jaká je tréninková docházka kluků, jsi s ní spokojen?
Já si myslím, že kluci chodí pravidelně, moc nejsou nemocní hlavně teď v zimním období a tréninky navštěvují. Tak za mě spokojenost.

Na co se v trénincích zaměřujete?
V takovém věku je potřeba naučit, aby dokázali dokonale vnímat své tělo a přemýšlet nad tím co dělají, jak mají správně zapojit svalové posloupnosti, aby se předcházelo nějakému zranění. Většinu cviku jedeme s vlastí váhou, pomůcky používáme bosu, trx, fit ball. Takže trénink je funkční, občas je zařazen cvik na výbušnost.

Je pro tebe zajímavější práce s mládeží nebo dospělými?
Práce s mládeží je rozhodně zajímavá. Za tu dobu mně rukama prošlo par sportovců z mnoha odvětví. A je zde pěkně vidět kdo to bral vážně a kdo ne. Ten kdo se snažil a měl to v hlavě nastavené a šel si za svým snem a cílem a tvrdě makal, tak se dokázal probojovat dál.

Po dvou měsících vidíš nějaká zlepšení kluků o proti začátkům?
Určitě, kluci si hlídají lepší postavení těla během tréninku, více se soustředí na provedení techniky a zvládají větší objem a intenzitu.

Děkuji Ti za rozhovor.

Fotogalerie