V prvním našem ohlédnutí se podíváme na spolupráci našeho klubu s několika externími trenéry a organizacemi, který FC Žďas využívá. Dnes nám poskytl rozhovor fitness trenér Zdeněk Peňáz.

Externí spolupráce FC Žďas Žďár nad Sázavou a posilovna VIKING CROSS GYM

Trenéři: Zdeněk Peňáz, Jakub Štíbal


Od prosince dochází do posilovny VIKING CROSS GYM mladší žáci U13, starší žáci U14 a U15, kteří se jednou týdně věnují silově - kondičnímu tréninku. O tréninky žáků se starají kvalifikovaní trenéři Zdeněk Peňáz a Jakub Štíbal, kteří využívají tělocvičnu zaměřenou primárně na silově - kondiční a Cross tréninky. Pravidelně vedou skupinové i osobní tréninky, při kterých se využívá cvičení s volnou externí zátěží, vlastní vahou či za pomoci vytrvalostních strojů jako je například veslovací trenažer či airbike. Zeptali jsme se trenéra Zdeňka Peňáze na několik otázek.

Ahoj Zdeňku. Je sportování tvým životním trendem?
Ahoj. Jsem ze sportovní rodiny, takže jsem od malička tíhnul k různým druhům sportu a v dospělosti ve mě láska k sportu vzrostla ještě více. Nyní je sport nejen mojí každodenní vášní, ale po otevření vlastní tělocvičny částečně už také i prací.

Věnoval jsi se někdy nějakému sportu?
Od 6-ti let jsem začal s běžeckým lyžováním, kterému se věnovali táta s dědou a o rok později mě rodiče přivedli k fotbalu zde ve Žďáře. Fotbal si mě od začátku získal a postupem času, když už nebylo možné věnovat se oběma sportům zároveň, nad lyžováním vyhrál. Následně jsem prošel všemi mládežnickými kategoriemi až nyní do dospělosti. Už od střední školy jsem k fotbalu přidal i cvičení v posilovně, během prvních let studia na VŠ jsem však měl s cvičením menší výpadek. O to lepší ale byl návrat k cvičení, kdy jsem se mu začal věnovat i z hlediska dalších důležitých aspektů jako výživa, spánek, regenerace a další. Postupně jsem přešel z klasického silového tréninku přes kalisteniku (cvičení s vlastní váhou) až po CrossFit, kterému se už nyní věnuji na závodní úrovni, a který nám s Kubou dal impuls k tomu, abychom si zde otevřeli vlastní posilovnu a umožnili tak dalším sportovním nadšencům, aby si vyzkoušely a oblíbily tento jiný druh cvičení, než který znají z klasického fitka.

Jakých sportovních úspěchů jsi dosáhl?
Ve fotbale jsme v mládežnických kategoriích vyhráli soutěž, několik turnajů a pravidelně se umísťovali na vyšších příčkách tabulky, v dospělém fotbale pak třeba loňský postup s B mužstvem do krajského přeboru. V CrossFitu pak postup do finále ve své kategorii v největším závodě u nás, ale tam jsou cíle určitě ještě vyšší.(usmívá se) A určitě je už teď pro mě velký úspěch otevření vlastní posilovny, kde jsme rádi hned od začátku za spolupráci s FC Žďas s trénováním mládeže, protože to je oblast, která mě opravdu baví, takže doufám, že i z trenérského hlediska se bude do budoucna dařit.

Od prosince k vám docházejí mladší a starší žáci. Jak tréninky probíhají?
Trénujeme každé úterý dvě hodiny po sobě, nejprve hodinu mladší a potom starší žáci. Tréninky obou kategorií jsou víceméně stejné, rozlišujeme pouze míru externí zátěže a intenzitu cvičení s ohledem na věk a tělesnou kompozici jednotlivců.

Jaká je tréninková docházka kluků, jste s ní spokojeni?
S docházkou jsme velmi spokojeni. Jsme rádi, že každý týden chodí vždy téměř stejný počet hráčů a hlavně že vídáme ty stejné tváře, značí to pak konzistentnost v tréninku, která je nejdůležitějším faktorem v dlouhodobém rozvoji.

Na co se v trénincích zaměřujete?
S ohledem na věk hráčů se zaměřujeme zejména na obecný silový rozvoj s trochu větším důrazem na zadní tělesný řetězec, který v pozdějším věku bývá právě u fotbalistů nedostatečně silný a vyvinutý, což způsobuje nejčastější příčinu různých zranění. Dále v tréninku zařazujeme i plyometrické cviky (skoky v různých variantách) či delší kondiční cvičení ve vyšší intenzitě. Hlavními cíli jsou tedy zvýšení výkonnosti jednotlivců a prevence před zraněními, kterými se lze správným tréninkem vyhnout.

Na začátku ledna probíhala testování kluků, co budete sledovat?
V rámci testování jsme zařadili jednoduché ale účelné skoky. Testy o jednom skoku nám budou sloužit primárně pro posouzení síly sportovce, zatímco trojskok v sobě má prvky tlumení dopadu a následného využití energie pro další odraz, což jsou faktory, které taktéž chceme sledovat, chceme vědět, jakou sílu je sportovec schopen vygenerovat za krátký čas. Nezajímaly nás pouze výsledky skoků, ale pozorovali jsme například, jak jsou na tom kluci se stabilitou a zpevněním při dopadech, což byl pro nás dobrý ukazatel do dalších tréninků.


Po dvou měsících vidíš nějaká zlepšení kluků oproti začátkům?
Určitě. Každý týden je vidět malý posun, kluci už si zvykli na styl, jakým tréninky probíhají, více si uvědomují naše pokyny a rady, což se projevuje na provedení a intenzitě daných cvičení. Mám z každého progresu radost, ale beru to tak, že jsme pořád na začátku a každá práce chce svůj čas.

Je pro tebe zajímavější práce s mládeží nebo dospělými?
Na to asi není jednoznačná odpověď, oboje má něco do sebe. Tím že jsem sám od malička hrál fotbal, vím, jaký byl nedostatek v silově kondičním tréninku, a jak byla tato složka zanedbávána. Naštěstí se to postupně u nás v Čechách mění a na tuto složku se bere čím dál větší důraz. Jsem moc rád, že si to uvědomují a už s tím pracují trenéři ve Žďáře, a díky tomu vznikla naše spolupráce, za kterou jsme moc rádi, protože právě práce s mládeží je jeden ze směrů, kterému se chceme věnovat více do hloubky. Trénink dospělých je zase úplně jiný, chodí k nám cvičit lidi v každém věku, někdo má za cíl prostě se dobře hýbat, jiný zase třeba dostat se na soutěž, společné ale mají to, že je baví sport a pohyb a pro mě je vždy největší odměna, když po tréninku vidím úsměvy na tvářích za odmakaný výkon.

Děkuji Ti za rozhovor.
Také děkuji, ahoj.

Fotogalerie