Dvanáctý ročník Poháru mládeže FAČR Planeo Cupu kategorií U8-U13 bude výjimečný. Poprvé se v roli ambasadora představí legendární kanonýr Jan Koller, který už se nemůže dočkat šesti finálových turnajů a jeden z nich premiérově uskuteční v Lázních Bohdaneč.

Z kvalifikací, do kterých vstoupilo více než 900 družstev, se vykrystalizovalo v každé kategorii 24 nejlepších týmů pro finálové turnaje. V nich se ve čtyřech skupinách po šesti družstvech představí nejlepší mládežnické týmy republiky ve Vysokém Mýtě (U8), Lázních Bohdaneč (U9), Kroměříži (U10), Hlučíně (U11), Uničově (U12) a Kuřimi (U13).

Krásný příběh se píše v Lázních Bohdaneč, kde se, na rozdíl od ostatních dějišť, odehraje finálový turnaj vůbec poprvé. Starší ročníky zaloví v paměti a určitě si vzpomenou, že v městečku nedaleko Pardubic se v sezóně 1995/1996 hrála jeden rok nejvyšší soutěž. Dres Atlantiku ve slavných devadesátých letech na stadionu Na Baště oblékali známí hráči jako Luboš Kubík, Marek Heinz, Marek Kulič nebo současný trenér Slovácka Martin Svědík. Po téměř třiceti letech se tak do Lázní Bohdaneč vrátí „těžké váhy“ českého fotbalu jako jsou Sparta, Baník nebo Sigma. A odměna pro kluky z Bohdanče? Los jim do základní skupiny určil právě Spartu!

Planeo Cup nese současně i název Pohár mládeže FAČR a neodmyslitelně patří mezi projekty domácí fotbalové asociace. „Je to největší klubový turnaj v České republice a při účasti více než 900 klubů velká líheň pro budoucí talenty. Možná se v budoucnu objeví i tady za námi na zdi, kde jsou fotografie všech reprezentantů, protože je to turnaj, který každým rokem přiláká hodně nových tváří a talentů,“ řekl při losování technický ředitel FAČR Erich Brabec.

Velký boom zaznamenává po celém světě i u nás ženský, v případě Planeo Cupu dívčí, fotbal. Zásadní událostí je proto i první účast dívčích týmů ve finálových turnajích.

Už navždy budou zapsány v historii Planeo Cupu jako průkopnice fotbalistky pražské Slavie v kategoriích U10 a U12. A už teď krátce o losu se dá označit za jeden z největších taháků letošních ročníku duel holek Slavie a kluků Sparty ve finálovém turnaji U12 na začátku května v Uničově.

Pohár mládeže FAČR by se asi jen těžko podařilo uskutečnit bez pomoci partnerů. I díky nim vyrostl celý turnaj z původních 28 týmů v prvním ročníku v roce 2013 až téměř k tisícovce účastníků. „Jsme velmi spokojení a rádi, že tento skvělý počin už třetím rokem podporujeme a chceme pokračovat i dál. Je úžasný pocit, když přijedete na finálový turnaj a vidíte čistou radost v dětských očích, když dá někdo gól nebo vyhraje. A stačí vám se jen koukat a jste šťastný,“ podělil se o své dojmy ředitel maloobchodní sítě Planeo Tomáš Opluštil, na něhož navázala marketingová manažerka Hisense Regina Netolická. „Fotbal nás baví, fotbal máme rádi a jsme hrdí, že můžeme být součástí Planeo Cupu. Jsou to nové začátky s mladou generací a jsme rádi, že ji můžeme podpořit a třeba ji uvidíme i časem na mistrovství Evropy.“

První finálový turnaj Planeo Cupu je naplánovaný na poslední dubnový víkend do Kuřimi. Série finálových klání pak vyvrcholí na začátku června v Hlučíně.

Finálové turnaje

U13 27. - 28. dubna 2024 Kuřim
U12 4. - 5. května 2024 Uničov
U10 18. - 19. května 2024 Kroměříž
U9 25. - 26. května 2024 Lázně Bohdaneč
U8 1. - 2. června 2024 Vysoké Mýto
U11 8. - 9. června 2024 Hlučín