Druhý zářijový víkend se nesl tentokrát v duchu povodňové situace v ČR. Odehrálo se nakonec jenom několik desítek utkání většinou na území Čech. Pojďme se společně podívat, jak se nakonec dařilo v Edenu Lukáši Tomanovi a Ondřeji Mráčkovi v dresu Zbrojovky Brno.

Po reprezentačních přestávce se v Celostátní dorostenecké lize U17 slávisté vrátili vítězně do ligové soutěže, když v souboji o první příčku porazili Zbrojovku Brno. V prvním poločase se gólově prosadili střelci Petr Potměšil a dvakrát Matouš Srb. Za brňany snižoval po přestávce po nahrávce Ondry Mráčka na konečných 3:1 Eric Pernica. Sešívaní po přestávce udrželi svůj náskok, vyhráli v Edenu 3:1 a vévodí lize mladších dorostenců. Za Zbrojovku odehrál celý zápas žďárský odchovanec Ondřej Mráček. Zbrojovka je se ztrátou šesti bodů na sedmém místě tabulky.

V Celostátní dorostenecké lize U19 se představila v pražském Edenu Zbrojovka Brno i s Lukášem Tomanem, který nastoupil do utkání v 75. minutě. Brňané dvakrát vedli po brankách Jana Křivánka a Filipa Večeři. Slávisté Lucas Németh a Samuel Pikolon zařídili dvakrát vyrovnání. Na třetí gól Davida Poláška už ale mládežníci Slávie zareagovat nedokázali a podlehli o jedinou branku 3:2. V tabulce jsou sešívaní šestí a Zbrojovka desátá. Lukáš Toman se navíc již dozvěděl o losu juniorské ligy mistrů a pokud bude nominován zahraje si tuto prestižní mládežnickou soutěž!

Výborné výsledky je vynesly až do hvězdné společnosti. Dorostenci Zbrojovky Brno si díky druhé příčce z minulé sezony Celostátní dorostenecké ligy zahrají mládežnickou Ligu mistrů a už znají svého soupeře. Přisoudil jim jej los, který se uskutečnil ve švýcarském Nyonu, a brněnské mladíky čeká pikantní souboj. Ve druhém kole mistrovské větve se utkají se slovenským Trenčínem, první utkání odehrají na půdě soupeře.Zbrojovka se do UEFA Youth League dostala jako náhradník pražské Sparty, která po postupu hlavního mužstva mezi evropskou smetánku zamířila do prestižnější fáze. Brněnští mladíci tak ve druhém kole zaujali její místo, vyzvat mohli i slavný Manchester United či španělský Real Betis. Los jim však přisoudil pikantní československé derby.

První utkání se odehraje 23. října na stadionu Trenčína, Zbrojovka se doma představí o dva týdny později. Do dalšího kola postoupí lepší z dvojice.Trenčín ovládl nejvyšší slovenskou dorosteneckou soutěž a rád by navázal na tažení Žiliny z minulého ročníku, která vyřadila i Borussii Dortmund, její cesta skončila až v osmifinále na kopačkách Kodaně. Vítěz dvojzápasu se utká v listopadu a prosinci ve třetím kole s někým z trojice Olympiacos FC, JK Tallinna Kalev a FC Santa Coloma.

Pro dorostence Zbrojovky je pouhá účast v mládežnické Lize mistrů velkým úspěchem, zároveň však brněnský druholigový klub řeší i komplikace. Stadion na Srbské totiž nesplňuje regule evropských soutěží, Zbrojovce tak hrozí, že domácí zápas bude muset odehrát mimo Brno.