První dva zápasy se lvíčkem na prsou si připsal minulý týden za reprezentaci do 17 let žďárský odchovanec Šimon Krahula. My jsme ho požádali o krátký rozhovor, se kterým ochotně souhlasil.

Ahoj Šimone přijmi gratulaci k nominaci do reprezentační 17. Jaké pocity jsi měl, když jsi byl poprvé nominován na výběrový kemp v Humpolci?

Poprvé co jsem byl nominován na reprezentační sraz jsem byl velmi šťastný a i na sebe hrdý.

Po kempu poté přišla nominace na přípravné dvojutkání s Nizozemím a Belgií. Co jsi říkal na ni?

Tak byl jsem velice rád, že mě trenéři vybrali na tyto dva zápasy. Chtěl jsem si vždy zahrát někde mimo Česko a popravdě ty zápasy byly hodně rychlé a soubojové, takže jsem hodně spokojený.

Jak by jsi zhodnotil tvé působení v obou zápasech?

Tak dle mě jsem hrál dobře, trenéři mě chválili a byli se mnou spokojený. Myslím si, že jsem hrál tedy dobře.

Myslíš, že jsi si řekl o následnou nominaci v kvalifikaci Mistrovství Evropy co se odehraje v říjnu v Německu?

Tak podle mě ano, myslím si že mám šanci se dostat na kvalifikační turnaj, kde se bude bojovat o postup na ME.

Můžeš nám říci jak probíhal týden na soustředění v Nizozemí a Belgii v rámci tréninků, regenerace a volného času?

Tak měli jsme trénink ráno i odpoledne, po obědě jsme měli volno tak 2-3 hodiny a k večeru jsme mohli jít do bazénu nebo do sauny.

Do Jihlavy jsi přestoupil ze Žďáru v kategorii U15, jak vzpomínáš na roky v přípravkách a žácích ve žďárském dresu?

Jsou to velmi krásné vzpomínky rád na to vzpomínám, byly to velmi krásné chvilky, když jsme s rodiči vždy jezdily na zápasy. Byly to fakt hezké časy a rád na ně dodnes vzpomínám.

Poté jsi se již dostal do Jihlavy. Co myslíš, že tě posunulo tady a dostalo tě až k nominaci v reprezentaci?

Začal jsem být rychlí a silný a důrazný hráč a proto jsem se dostal do Jihlavy. A do reprezentace jsem se dostal díky důraznosti a stylu hraní hry a ještě kvůli tomu, že se mi docela daří střílet góly.

V Jihlavě chodíš do školy? Kolikrát zde týdně trénujete?

Ano chodím do školy a jsem na intru. Trénujeme 4x týdně plus jeden zápas o víkendu nebo máme zápas v pátek místo tréninku.

Můžeš teď porovnávat celostátní dorosteneckou ligu a mezinárodní repre zápas je zde velký rozdíl?

Ano je to velký rozdíl, je to úplně jiná liga je to neuvěřitelně velký rozdíl.

Kam by jsi to chtěl až dotáhnout? Máš ty nějaký vysněný klub za který by jsi si chtěl zahrát?

Chtěl bych to dotáhnout nejvíc kam můžu, tak v Česku bych si chtěl zahrát za Slávii a mimo Česko asi ve Španělsku za Real Madrid.

Děkuji za rozhovor a ať se ti daří ve fotbale i v životě.

Děkuju moc za rozhovor mějte se hezky, ať se vám taky daří.


Reprezentace do 17 let se v prvním přípravném utkání střetla s Belgií s kterou o gól prohrála. Žďárský odchovanec Šimon Krahula nastoupil do celého druhého poločasu.

Mezinárodní přípravné utkání

Belgie 17 - Česko 17 2:1 (1:0)

Branky: 38. Sylla, 63. Muteba - 52. Čížek z pen. Rozhodčí: Cuypers – Scheirs, Evers.

Belgie: Evers (46. Henrion) - Sylla (46. De Kimpe), Rivera (46. Gielen), Jonkers (46. Mbambi), Darcon (46. B. Fernandez), Ibrahim (46. Traore), Oayatambwe (46. Da Silva), Bisiwu (46. Amengai), A. Fernandez (46. Wannemacker), El Adfaoui (46. Murenzi), Hamdaoui (46. Muteba).

Česko: Franc - Syrovátka (60. Topič), Hruška, Kovář (46. Pech), Capka - Střeska (60. Škubala), Sochůrek (75. Vaněk) - Křivánek (60. Novák), Čížek (60. Zajac), Šmiga (46. Krahula) - Potměšil (60. Škrkoň)

„Nastoupili jsme proti obrovsky vyspělému týmu, který určoval tón zápasu. První šanci v zápase jsme ale měli my. Bohužel jsme netrefili bránu. Soupeř na nás poté přitlačil a my jsme ve správný moment nedokázali podržet míč. První gól jsme dostali po střele z levé strany na zadní tyč.

Ve druhém poločase se naše hra zlepšila a vynutili jsme si pokutový kop, který jsme proměnili. Bohužel jsme soupeře pustili znovu do vedení, kdy jsme Belgii pustili do rychlého protiútoku, který jsme nedokázali včas zastavit. Pro nás to byla vynikající prověrka před blížící se kvalifikací,“ uvedl po utkání trenér Pavel Drsek.

V neděli 8. září se čeští mladíci utkali v druhém zářijovém přípravném zápase s Nizozemskem. Žďárský odchovanec Šimon Krahula nastoupil v základní sestavě a v 55. minutě byl střídán.

Nizozemsko 17 - Česko 17 3:2 (2:1)

Branky: 35. Unuvar, 39. Merien, 63. Rahajaan - 3. Čížek, 70. Kovář.

Česko: Paar - Topič (74. Syrovátka), Kovář, Pech, Vaněk - Škubala (65. Střeska), Čížek (65. Sochůrek) - Novák (55. Křivánek), Zajac (55. Hruška), Krahula (55. Šmiga) - Škrkoň (46. Potměšil).

"Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře a po třech minutách jsme se po pěkné akci ujali vedení 1:0. Poté jsme měli ještě jednu vyloženou šanci, z které jsme ale nedokázali trefit branku. Holanďani se postupně dostali do hry a potrestali náš nedůraz ve vlastním vápně. Na 1:2 jsme inkasovali po obranném rohu, kdy jsme míč opět nedostali důrazně z vápna," uvedl trenér Pavel Drsek po zápase ve svém hodnocení.

"Do druhého poločasu soupeř vyměnil celou jedenáctku (stejně jako Belgičané v pátek). Začátek jsme nezachytili v dostatečném tempu a soupeř nám odskočil na 3:1. Poté byly šance na obou stranách, které zůstaly nevyužity. Snížili jsme na rozdíl jednoho gólu po rohovém kopu. V závěru jsme se snažili vyrovnat, ale to se nám bohužel nepovedlo. Opět to pro nás byla výborná prověrka, kdy kluci poznali, že tempo hry, technika a rychlost je na mezinárodní scéně úplně na jiné úrovni než v Čechách," dodal trenér Drsek.

Další sraz v říjnu už nabídne tři soutěžní duely, když se český výběr vydá do Německa k zápasům základní fáze evropského šampionátu v roce 2025. Český tým bude mít za soupeře Bělorusko, Andorru a domácí Německo.


Fotogalerie