Partnerem nedělního zápasu A-týmu proti Slavoji Polná bude město Žďár nad Sázavou. Tomu vděčíme za letitou podporu fotbalu v našem městě.

Město Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou leží na horním toku řeky Sázavy v srdci Českomoravské vrchoviny. Katastrem města prochází hlavní evropské rozvodí, což znamená, že část řek teče do Černého a část do Severního moře. Leží tedy na skutečné střeše Evropy.

Město leží v překrásné přírodní scenérii Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Osada Žďár vznikla při cisterciáckém klášteře roku 1252. Kardinál František z Ditrichštejna povýšil roku 1607 městečko Žďár na město, udělil mu nová privilegia a nový znak. K prudkému vzrůstu počtu obyvatel došlo v souvislosti s výstavbou strojírenského a slévárenského podniku ŽĎAS, ve kterém proběhla první tavba v létě roku 1951. Vznikla nová sídliště a postupně bylo takřka úplně přestavěno celé historické jádro města.

Žďár sportovní

Ve Žďáře nad Sázavou se narodili a vyrůstali přední čeští sportovci, jako je několikanásobná světová mistryně a olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková, kapitán a hráči hokejových mistrů světa z roku 2010 Tomáš Rolinek, Petr Vampola a Petr Koukal. Bratr Martin Koukal je taktéž mistrem světa 2003 v běžeckém lyžování. Dalšími národními sportovci ze Žďáru jsou vícemistryně světa v basketbale 2010 Eva Vítečková a Markéta Bednářová Mokrošová nebo juniorský olympijský vítěz v judo 2010 David Pulkrábek. A v tradici sportovní kolébky Žďár velmi rád pokračuje. Město hrdě podporuje mnoho sportovních klubů v týmových i individuálních sportech a fotbal není výjimkou.

Stovky dětí i dospělých se na různých úrovních věnují svému milovanému sportu a město je v této činnosti rádo podpoří. Dětí a mladí sportovci mají veškerá sportoviště zdarma, dospělí využívají sportoviště s poloviční slevou. Finanční podpora sportovcům proudí i ze dvou dotačních programů, které město každoročně vypisuje. Celkově dosahuje podpora sportu ze strany města nižších desítek milionů korun. Nevyčíslitelnou hodnotu má pak práce trenérů a u mladých sportovců i podpora ze strany rodiny.

Sportování není jen o samotné fyzické aktivitě, je to specifický způsob života, který má mnoho výhod pro děti i dospělé. Pro děti je sportování způsobem, jak posilovat své tělo i zdraví a rozvíjet schopnost pracovat v týmu. Dospělým zase sport poslouží jako nástroj ke snižování stresu, udržování fyzičky a posilování vztahů s kamarády. Pravidelný sport má také pozitivní vliv na společnost jako celek. Zkrátka, sportování přináší mnoho výhod a je klíčem k zdravějšímu a šťastnějšímu životu. Sportu zdar!