Dorostenci Žďasu se snažili o postup do vyšší soutěže několik let. Hodně blízko byli v roce 1963-64, kdy ale prohráli v kvalifikaci o celostátní ligu. Až o čtvrt století později v ročníku 1988-89 se jim tento sen vyplnil.

Tým vedený trenérem Drinkou se již od začátku usadil na vedoucí příčce tabulky, kterou poté již neopustil. Za celou sezónu neodvezl ani jeden soupeř z Bouchalek jediný bod a hřiště se stalo dokonalou domácí tvrzí. V podzimní části soutěže žďárští zaváhali jen remízami na Zetoru Brno 2:2, KPS Brno B 1:1 a jedinou prohru v celé soutěži jim přivodil Bedřichov, který zvítězil v domácím prostředí 1:0.

V jarní části soutěže se chlapci po náročné zimní přípravě připravili na své soupeře na výbornou a ztratili jediný bod na BOPU Třebíč 1:1. Vítězství jim zaručilo právo v kvalifikačním souboji o druhou dorosteneckou ligu proti Hodonínu. První zápas v Hodoníně vyhráli domácí těsným a šťastným výsledkem 2:1. Byl to velmi dobrý vklad do odvety, která se hrála ve Žďáře 24. června. První poločas probíhal k potěše domácích postupovým směrem, když šel Žďas do vedení 1:0. Do konce poločasu se však nad stadionem přehnala bouře a silný liják. Čekání na zlepšení situace po poločasové přestávce nepřicházela, a tak musel být zápas i kvůli silně podmáčenému hřišti přerušen.

Proto se s netrpělivostí čekalo jak dopadne zápas v novém termínu o čtyři dny později. Hrálo se od znovu, od začátku před 350 diváky a výsledek byl dlouho na vážkách. Až ve 43. minutě se prosadil hlavou po dvou dorážkách Rousek a přinesl klid na domácí kopačky. Po přestávce navíc domácí tlak zesílil a po dvou rohových kopech se hlavou trefil nejprve v 53. minutě Vencálek a v 56. minutě opět hlavou Sláma navýšili skóre na postupových 3:0. Hodonín se ještě vrátil do zápasu v 75. minutě, když hosté proměnili penaltu. Víc však již pozorná domácí obrana nedovolila a tak se postup do 2.DL stal skutečností.

Tým který se zasloužil o postup:

Bohumír Beneš, Pavel Kruml, Zdeněk Sláma, Petr Sláma, Jaroslav Pátek, Petr Kruml, Libor Duda, Kamil Chalupa, Ivoš Hřebíček, Martin Rousek, Milan Trojanovič, Pavel Sklenář, Josef Vencálek, Martin Ločárek, Martin Chrást, Pavel Hlaváček, Petr Sysel.

Trenér: Josef Drinka, asistent trenéra: Zdeněk Sláma, vedoucí mužstva: Jaroslav Štoček.

Autor: Procházka Petr