V historii účasti v českém poháru se fotbalisté FC Žďas představili celkem ve 31. ročnících. Největšího úspěchu dosáhli hned ve svém premiérovém ročníku 1983/84, kdy se probojovali až do pátého kola mezi 32 nejlepších českých celků.

Osmdesátá léta

Tyto roky byly v celé historii klubu nejúspěšnější. Muži vybojovali v roce 1983 postup do II. Národní ligy a jako nováček vstoupili do podzimní části soutěže také zápasy českého poháru. V prvním kole nás čekalo divizní Hlinsko, které jsme porazili v domácím prostředí vysoko 5:1. Dvě branky vstřelil Janoščin a Jaroš a pátou branku přidal Doležal. Ve druhém kole jsme zajížděli do Kroměříže, kde jsme opět nadělili domácímu celku pět branek(0:5). O branky se podělily Janoščin, Klusáček, Němec, Jaroš a Hanuš. Ve třetím kole nás los poslal do Vysokého Mýta, kde jsme po bezgólovém prvním poločase rozhodli po změně stran. Po brankách Doležala, Klusáčka a Šindelky jsme po výhře 3:1 mohli čekat na dalšího soupeře. Ve čtvrtém kole jsme 5.října přivítali celek z naší skupiny druhé národní ligy Spartak Pelhřimov. Ten předchozí sezónu obsadil v II. NFL osmé místo a čekal se tedy vyrovnaný zápas. To se také potvrdilo v prvním poločase, kdy se prosadil Riedl a poslal nás do vedení. Ve druhém poločase se jednou také trefili hosté, ale vítěznou branku si nakonec připsal domácí obránce Odehnal. Páté kolo znamenalo, že na Bouchalky dorazila Slávia Praha. Před dvoutisícovou návštěvou se domácím dařilo s favoritem držet krok a v poločase svítil na ukazateli skóre bezgólový stav. Po technické stránce byli sice lepší hosté, ale jejich umění končilo před dobře hrající obranou domácích, kde byli nejlepší stopeři Karel Dvořák a Jiří Peška. Ze zajímavých momentů první půle stála za zaznamenání nastřelená tyč po střele domácího Jana Slámy, která zachránila brankáře Přibyla od inkasování. Po změně stran se přeci jen nakonec prosadila jedinou brankou v zápase hostující Slávia, když se trefil v 60. minutě z přímého volného kopu Pešice. V 66. minutě se zkoušel prosadit nebezpečnou střelou opět Sláma, ale Přibyl byl opět na místě. Domácí brankář Bajer poté dvakrát pádem pod nohy útočníkům Slávie zažehnal navýšení vedení. Největší šanci domácích na vyrovnání pak měl v 80.minutě Riedl, který však minul z několika kroků opuštěnou branku. Zápas tak nakonec o branku zvládla Slávie, která se tak mohla radovat z postupu do jarního osmifinále.

Sestava Žďasu: Bajer - Odehnal, Peška, Dvořák, Hanuš - Klusáček(72.Janoščin), Šindelka, Zedníček,Sláma, Myslivec - Riedl

Sestava Slávie: Přibyl - Botlík, Medynský, Kubík, Šajtar - Jarolím, Šebek, Pešice, Petržela - Sokol(85.Zálešák), Šindelář

V následujícím roce 1984/85 jsme po vítězství v prvním kole nad Ústí nad Orlicí 5:2 čekali na dalšího velkého soupeře. To se na Bouchalky podívala Sigma Olomouc pod trenérskou taktovkou Karla Brucknera. Hanáci nepřipustili žádné překvapení a po dvou brankách Laudy se probojovali do dalšího kola.

V ročníku 1985/86 jsme v prvním kole vyhráli v Praze nad divizním celkem Kompresory 5:2 a ve druhém kole nás čekal z minulé sezóny sestupující celek II.NFL Hlinsko. Na jeho hřišti jsme vyhráli 2:0 a postoupili do třetího kola. Zde nás čekal v domácím prostředí celek druhé ligy ostravský VOKD Poruba. Vyrovnanou bitvu rozhodl v 81. minutě ostravský Chýlek a Poruba se mohla v dalším kole těšit na Slávii Praha. Tu pro zajímavost vyřadila Poruba po výsledku 2:1. Stopku Porubě zasadil až ve čtvrtfinále v derby zápase Baník Ostrava po výhře 1:0.

Následující dva ročníky jsme vypadli vždy v prvním kole. V sezóně 1986/87 v Hlinsku po prohře 1:3 a v sezóně 1987/88 jsme prohráli po prodloužení v Prostějově 3:2.

Dalším úspěšným rokem, kdy se podíval na Bouchalky prvoligový klub byla sezóna 1988/89. V prvním kole jsme vyhráli v Blansku 4:0, když v prvním poločase zařídil vedení Dvořáček. Po změně stran navýšili vedení postupně Zedníček, Mareš a Šindelka. Ve druhém kole jsme hráli v Poštorné a rozhodli o vítězství 3:1 v prvním poločase. To se trefili Šindelka, Stix a z pokutového kopu Mareš. Ve třetím kole přijel na Bouchalky tým Rudé Hvězdy Cheb i s útočnou dvojicí Pavel Kuka, Horst Siegl. V zadních řadách tvrdil muziku Jaroslav Šilhavý, který v zápase uviděl žlutou kartu. Před 2000 diváky se žďárští vrhli na svého soupeře a dlouho mu byli vyrovnaným soupeřem. Na rohové kopy (8:2)byli dokonce aktivnějším celkem. Hosté byli ale efektivní a ve 13. minutě po gólu Pavla Kuky vedli. Druhou trefou kterou přidal ve 32. minutě Róbert Kafka vyhráli poločas o dvě branky. Domácí ale začali po přestávce kousat a v 60. minutě Jiří Mareš snížil z penalty 1:2. Poté žďárští prvoligistům zle zatápěli, ti ale zápas definitivně pojistili v 90. minutě brankou Pavla Hoftycha na konečných 1:3. Do osmifinále tak postoupil favorit utkání ze západu Čech. Následující rok jsme další úspěch nepřidali, protože jsme v prvním kole prohráli v Poštorné po bezgólové remíze na pokutové kopy 4:2.

Devadesátá léta

V těchto letech končil klub většinou po prvním zápase. V sezóně 1990/91 jsme prohráli v Uherském Brodě 1:0. Další rok jsme po bezgólové remíze prohráli v Chrudimi penaltový rozstřel 7:6. Další rok opět přišla prohra o branku tentokráte ve Znojmě (1:0). V sezóně 1993/94 kdy jsme po pádu z třetí nejvyšší soutěže učinkovali v divizi k nám dorazil opět po pěti letech prvoligový klub z Drnovic. V prvním kole jsme zdolali Veselí nad Moravou 3:1. Drnovice vedené trenérem Dejmalem nenechaly nic náhodě a zvítězily před 1500 diváky s přehledem 5:0. Další rok jsme znovu vypadli v prvním kole, když jsme po bezgólové remíze podlehli Starému Městu na penalty 7:8. Penaltový rozstřel jsme absolvovali dokonce dvakrát v následující sezóně 1995/96. Ten jsme v předkole v Lukách nad Jihlavou vyhráli po remíze 2:2 těsně 4:3. V 1. kole jsme však již takové štěstí neměli, když po výsledku 1:1 byla druholigová Vysočina Jihlava štastnější v penaltové loterii 4:3. Tuto dekádu jsme ukončili v sezóně 1996/97 prohrou v předkolech na Zemanu Brno 2:0 a o rok později v sezóně 1997/98 na BOPO Třebíč 7:1.

První desetiletka nového tisíciletí

Po pádu z divize do krajského přeboru jsme si museli počkat na další učinkování v poháru až do roku 2004. Zde jsme v úvodním kole prohráli s Velkým Meziříčím 5:1. To samé nás potkalo o rok později, kdy jsme prohráli ve Ždírci 1:0. V roce 2006/7 jsme museli dokonce do předkola, kde jsme vyhráli v Přibyslavi 5:1. Další kolo jsme již nestačili v domácím prostředí na druholigovou brněnskou Dostu Bystrc 2:4. V ročníku 2007/8 jsme nejprve se štěstím vyhráli v Ledči nad Sázavou, kde jsme po výsledku 2:2 vyhráli penaltový rozstřel 4:2. V prvním kole jsme pak vyhráli v Havlíčkově Brodě 2:1. Stopku nám vystavila až v domácím prostředí druholigová Vysočina Jihlava po výsledku 3:2.Další dva roky jsme vždy skončili v prvním kole. Nejprve v ročníku 2008/9 jsme nezvládli po remíze 1:1 penaltový rozstřel 2:4 ve Velkém Meziříčí. O rok později v ročníku 2009/10 jsme podlehli v Třebíči místnímu HFK 2:4.

Druhá desetiletka nového tisíciletí

Tato desetiletka většinou končila prohrou v prvním kole či předkole. V ročníku 2010/11 jsme opět nezvládli penaltový rozstřel(1:4) tentokrát po remíze 1:1 v Rosicích. Další rok 2011/12 na Bouchalky přijelo druholigové 1.SC Znojmo a odjelo s těsnou výhrou 2:3. Poté jsme dva roky po sobě nastoupili proti Rosicím. Oba zápasy jsme shodně prohráli 1:3. První rok to bylo v předkole, druhý rok pak v 1. kole. Poté jsme tři sezóny v poháru nestartovali a tak na další učinkování jsme si museli počkat až do sezóny 2018/19. V předkole jsme porazili Humpolec 3:0. V prvním kole zavítala na Bouchalky, tehdy druholigová Zbrojovka Brno, která dvěma brankami v závěrečné půlhodině rozhodla před 1300 diváky o svém postupu do druhého kola. Poslední start v této desetiletce ukončilo předkolo v domácím prostředí, kdy nás vyřadil těsně 1:2 Humpolec.

Třetí desetiletka nového tisíciletí

V sezóně 2020/21 se hlavně a díky pandemické situaci v české republice odehrával český pohár v omezeném režimu a tak tento ročník musel tým FC Žďas vynechat. V následující sezóně jsme v předkole porazili Ždírec nad Doubravou 5:2 a po třech letech nás čekala opět druholigová Zbrojovka Brno. Tentokrát vidělo 800 diváků jasnější postup brněnského celku v poměru 4:0. V sezóně 2022/23 jsme se představili po třicáté v historii poháru. Přešli jsme v prvním předkole přes domácí celek Nové Vsi po výsledku 2:1. V předkole jsme pak před domácími fanoušky zdolali Velkou Bíteš 3:0. Stopku nám vystavila až v 1. kole druholigová Vysočina Jihlava, která zvítězila před 600 diváky 4:2. V sezóně 2023/24 jsme v předkole zvítězili v Humpolci a v prvním kole nás čekalo třetiligové Znojmo, které si odvezlo postup do druhého kola, když před 350 diváky vyhrálo 3:0.

Autor: Procházka Petr