Zúročují svoji velice kvalitní práci s mládeží v posledních letech. Fotbalový klub FC Žďas Žďár nad Sázavou se totiž může pyšnit tím, že uspěl v licenčním řízení a může se honosit v roce 2024 statutem Klubové akademie. Je možné to hodnotit jako velký úspěch práce s mládeží ve fotbalovém klubu.

V České republice obdrželo 10 klubů akademii první úrovně, dalších 11 klubů má akademii druhé úrovně, ve třetí úrovni je 12 klubů, dále je 20 akademii čtvrté úrovně a 24 akademii páté úrovně. Statut klubové akademie je každoročně udělován Fotbalovou asociací České republiky.

Klub z města pod Santiniho Zelenou horou obdržel pro nadcházející sezónu 2024/25 statut Klubové akademie páté nejvyšší úrovně. V uplynulých dnech FC Žďas Žďár nad Sázavou úspěšně završil licenční řízení pro přidělení statutů mládeže, které bylo výrazně přísnější než v předchozích letech. FC Žďas Žďár nad Sázavou je jedním ze 77 klubů z celé ČR, které obdržely tento statut Klubové akademie. „Z našeho kraje byl statut fotbalové akademie udělen ještě Jihlavě, Třebíči a Havlíčkovu Brodu,“ sdělil vedoucí úseku mládeže Vojtěch Zedníček. Logicky se nabízí otázka, zda je fotbalový klub ve Žďáře schopen udržet statut Klubové akademie v dlouhodobém horizontu? „Pokud se nám podaří dostat na stejnou loď i ostatní oddíly z regionu, bude naše cesta lehčí,“ naznačil Zedníček. Okamžitě ale dodal, že ve Žďáře nechtějí likvidovat mládež okolních klubů. „Nechceme jim brát velké množství hráčů. Spíše je naším cílem nabídnout rozvoj a fotbalový růst těm talentovaným.“

„Dále je třeba ocenit v prvé řadě práci trenérů a vedení všech mužstev FC Žďas Žďár nad Sázavou, a také velkou zásluhu sponzorů, a podporu od NSA, kraje Vysočina i města Žďár nad Sázavou, bez jejichž pomoci by těchto výsledků nebylo dosaženo,“ pochvaloval si na závěr.