Zimní příprava dorostenecké U19 je u konce a jarní mistrovská část začíná našim dorostencům o víkendu ve Vyškově. Zeptali jsme se proto hlavního trenéra Michala Kadlece, jak by zhodnotil připravenost svých svěřenců před ostrým nedělním startem dorostenecké divize.

Absolvovali jste v zimě vše podle plánu?
Ano, co bylo naplánované, jsme zvládli, včetně přípravných utkání. Týdenní mikrocykly jsme navíc ve středu na sportovní hale obohacovali silovým tréninkem - tabatou. Jsme rádi i vzhledem k počasí, že můžeme absolvovat vše na umělé trávě ve Žďáře. Někteří hráči však kvůli nemocem neabsolvovali celou přípravu, či z ní vypadli a budou muset tréninkové manko dohánět během soutěže.

Jak by jsi ohodnotil výkony vašich svěřenců v přípravných zápasech?
Podávali jsme týmové výkony se střídavou kvalitou hry. Do zápasů naskakovali všichni hráči, kteří byli k dispozici. V některých utkáních vzhledem k posunu do přípravy s muži nezasáhli vybraní hráči dorazové kategorie. Utkání ukázala, že musíme týmově pracovat více do defenzivy, přidat na tempu hry, důrazu v osobních soubojích a nabídce při našem držení míče.

Několik hráčů absolvovalo přípravu s „A“ mužstvem, mělo to na hráče pozitivní vliv?
Určitě je to pro ně přínosem. Kluci viděli a zažili si, co mohou očekávat a kde musí přidat, aby se za krátkou dobu plnohodnotně začlenili. Není na co čekat. I ostatní hráči dorazového ročníku, kteří se připravovali s dorostem, na sobě musí dále poctivě pracovat, aby přechod zvládli. Jinak komunikujeme s trenéry a dohoda je taková, že na vybrané tréninky s muži budou vybraní hráči pravidelně docházet i v průběhu hlavní sezóny.

Nastaly po zimní přípravě určité změny a posuny v kádru?
Z mladší kategorie se s námi do přípravy zapojili Síč, Zych a Chmelíček, z nichž se do kádru starších posune Chmelíček. Průběžně sledujeme všechny kluky mladšího dorostu, není problém, aby určité tréninkové jednotky absolvovali i další. Některé tréninky jsou spojené, tak máme dobrý přehled o všech. V přípravě kádru mužů byli Pelikán, Prudík, Mikišek a Hotárek. V pravidelném tréninkovém procesu s muži by měl pokračovat pouze Mikišek, ale do dalších tréninků, jak jsem již zmiňoval, budou naskakovat i další.

Chtěl by jsi za výkony v trénincích a v přípravě někoho pochválit nebo vyzvednout?
Chceme, aby kluci pochopili, že pokud se chtějí posunout, tak na sobě musí pracovat. Absolvovat maximum tréninkového času na hřišti, dále i něco navíc a potom to umět prodat v utkáních. Některé další věci si umět i odříct, včas naplánovat. Dívat se tam kam chtějí směřovat a kam to ve fotbale chtějí dotáhnout. Možnosti jsou dnes široké a je jenom na nich jak s nimi naloží. Vášeň, chtění a touha bývají ten hlavní motor.

Jaké jsou cíle pro druhou polovinu ročníku? Věříš, že má tým na to se posunout v tabulce výše?
Víme, že bychom na tom mohli být po podzimu lépe a to bude náš cíl do druhé poloviny soutěže. Chtěli bychom se posunout v tabulce výše. Prezentovat se aktivní hrou s poctivými výkony. Poslední utkání přípravy nám nevyšlo, tak jak bychom chtěli a je jasné, že tudy cesta nevede. Přeji si, abychom co nejdříve měli k dispozici všechny hráče, kteří momentálně kvůli zdravotním komplikacím netrénují a měli kompletní kádr.

V neděli začínáte jarní část soutěže ve Vyškově, s čím nebo jakým cílem jedete na jih Moravy?
Je to úvodní utkání, domácí nám určitě budou chtít oplatit naši podzimní výraznou výhru. Chceme však zabojovat o první body v jarní části a dobře se odrazit. Věřím, že dokážeme odehrát kvalitní zápas. Musíme však být připravení odevzdat maximum.