Ohlédnutí za stoletým fungováním fotbalového oddílu Žďasu budeme postupně doplňovat v textu, tak i v přiložených fotografiích. V popisu pod fotkou jsou vždy okomentovány situace. Někdy ovšem chybí popis roku ve kterém je foceno. Kdo by chtěl může tyto údaje doplnit popřípadě zaslat i další fotografie na meil: prochy1704@seznam.cz.

Na začátku žďárského fotbalu byla dobrovolná organizace, která si říkala Studentský fotbalový klub. Hráli dobrovolně a pro potěšení, asi tak v letech 1921-30. Rok 1921 lze považovat s trochou nadsázky za počátek vzniku fotbalu ve Žďáru nad Sázavou. Již v této době měl fotbal své příznivce a jedním z "velkých dnů" pro fotbalisty bylo sehrání přátelského utkání se Slavií Brno a Židenicemi Brno. Poté přibližně v roce 1930 vznikl FC Klub Žďár, který pořádal výjezdy na přátelská utkání v okrese. Největší rozkvět fotbalu ale zažil Žďár nad Sázavou v době války. V té době byl ustanoven fotbalový klub, který hrál na hřišti za sokolovnou (na sokolském hřišti), hrající pravidelnou soutěž patřící pod župu Brno.


V 60. letech bylo vybudováno škvárové hřiště ve sportovním areálu Bouchalky (rozmístění kabin a tribun na tomto hřišti navrhl architekt Karel Frendlovský - bývalý hráč klubu). Na tomto stadiónu fotbalový klub sídlí dodnes, pouze v roce 1975 zde bylo hřiště zatravňováno, a proto se hrálo na náhradní ploše. Postupně se na stadionu dále dobudovávaly nové kabiny a ochozy s krytou tribunou. K hlavnímu hřišti patří ještě jedno tréninkové travnaté hřiště a hřiště s umělým povrchem.


Oddíl kopané, pod hlavičkou TJ Žďasu, pravidelně startoval v župních soutěžích a za zmínku stojí jen rok 1961-62, kdy dorostenecký tým Žďasu tehdy bojoval o celostátní dorosteneckou ligu. Vzestup nastal v roce 1981-82, kdy fotbalisté TJ Žďas vybojovali titul přeborníka jihomoravského kraje a postoupili do republikové divize C. První rok v divizi znamenal další úspěch, tým trenéra Zemana o bod předstihl Vlašim a II.NFL byla tedy v roce 1983 skutečností.V pohárové soutěži dosáhl žďárský tým největšího úspěchu na podzim roku 1983, kdy se po čtyřech vítězstvích probojoval do 5. kola. Na Bouchalky tak mohla dorazit věhlasná Slávia Praha. Po bezgólovém poločase nakonec rozhodla jediná branka pražanů ve druhé půli, která znamenala jejich postup mezi šestnáct nejlepších českých týmů.

Následujících deset let byl tým Žďasu stálým účastníkem druhé národní fotbalové ligy převážně se pohybující ve středu tabulky. V sezóně 1987-88 a 1989-90 dosáhl prozatím nejlepšího dosavadního umístění, když mu patřila 5. příčka. Sezóna 1992-93 ale znamená sestup do divize, ve které se tým pohyboval dalších pět let. Ročník 1997-98 byl pro Žďas totiž dalším sestupovým rokem a z divize D se po 15 letech vrátil opět do Krajského přeboru JM. Od roku 2002-03 po reorganizaci krajů přešel tým FC Žďasu (přejmenování z TJ Žďas v roce 1995) do Krajského přeboru Vysočina. Zde se ale moc dlouho nezdržel a hned sezóna 2003-04 byla po dlouhé době opět postupová, když dvacetibodový náskok znamenal postup zpět do divize.V nejúspěšnějším období pro Žďár vedli naše A-mužstvo trenéři Zeman, Drinka, Šusta, Paduch, Machatka, Sysel a Krajčovič.

V mládežnických soutěžích se nejvíce dařilo v letech 1986-87, kdy hráli žáci v moravské žákovské lize. V ročníku 1988-89, byla po několika letech vybojována druhá dorostenecká liga. Tu hrávali dorostenci v sezóně 1989 - 91. Další úspěchy poté přišly v letech 1996-2000, kdy dorost hrával moravskoslezskou ligu a žáci startovali v moravské žákovské lize, kde patřili k nejlepším mužstvům Moravy. Právě této generaci se po osmiletém snažení podařilo v sezóně 2011-12 opět postoupit do třetí nejvyšší soutěže MSFL s rekordním šestnáctibodovým náskokem. V třetí nejvyšší soutěži se fotbalisté FC Žďas udrželi dvě sezóny. V první sezóně se dokázali zachránit ze 14. pozice. V následující sezóně 2013-14 znamenala poslední 16. příčka opět pád do divizní soutěže. Další roky až po současný ročník 2020-21 se tým FC Žďas opět drží sedmým rokem v divizní soutěži. Blýskáním na lepší časy se stal opět rok 2018, kdy oddílu byl přiřazen statut Sportovního střediska mládeže(SpSM).V roce 2019 bylo s přispěním města dobudováno nové zázemí pro mládež. Žákovské týmy hrají opět moravskou žákovskou ligu a do ročníku 2020-21 pak zasáhlo rekordních 14 mládežnických kategorií. Právě tato generace je do budoucna momentálně velkou nadějí a pokusí se pozvednout tým FC Žďasu tam, kde sbíral největší úspěchy.


Dále mnoho dalších nadaných fotbalistů odešla do vyšších soutěží, aniž by oblékla dres mužů. Ze žďárské kopané vzešli dobří fotbalisté, kteří oblékali dresy jiných klubů ve vyšších soutěžích. Jeden z prvních byl J.Kantar (Teplice), dále pak J.Kříbala (Škoda Plzeň), Jiří Dvořák (Zbrojovka Brno), S.Zedníček (KPS Brno), Jindřich Dvořák (Železárny Prostějov), R.Jukl (Hradec Králové), L.Michal (Blšany), A.Chmelíček (Sigma Olomouc), M.Kadlec, Č.Vitásek (Jihlava), S.Novotná(Pardubice) a další. Nejznámějším odchovancem je Karel Dvořák, mistr Evropy hráčů do 23 let, který hrál v Dukle Praha a ve Zbrojovce Brno. Ve své sbírce má i jedenáct reprezentačních startů za A-mužstvo Československé republiky.

Účast fotbalistů Žďasu v soutěžích:

Historické názvy:

  • 1921SK Žďár nad Sázavou (Sportovní klub Žďár nad Sázavou)
  • 1953DSO Spartak Žďár nad Sázavou (Dobrovolná sportovní organizace Žďár nad Sázavou)
  • 1960TJ Spartak Žďár nad Sázavou (Tělovýchovná jednota Spartak Žďár nad Sázavou)
  • 1962TJ ŽĎAS Žďár nad Sázavou (Tělovýchovná jednota Žďárské strojírny a slévárny Žďár nad Sázavou)
  • 1995FC ŽĎAS Žďár nad Sázavou (Football Club Žďárské strojírny a slévárny Žďár nad Sázavou)

Autor: Procházka Petr